Büyük Kapışma: Oracle ve Google!
Bu yazımızda, Iron Man’in J.A.R.V.I.S.’inin bile senkronize olduğu Oracle ve Google’ı (google işte google olan) konuşacağız. Adını son günlerde Google ile birlikte sıkça duymaya başladığımız, Oracle şirketinin hizmetleri ve hakkındaki tüm soruları ele alacağız.
Oracle adını standart kullanıcılar olarak duymaya pek alışık olmasakta, bizce Microsoft’tan sonra dünyanın en büyük ikinci yazılım şirketidir. Veritabanı, uygulama geliştirme araçları ve dili sunan Oracle teknoloji alanında en önemli şirketlerden biridir.
Veri Tabanı Hizmeti: Oracle Database
Veri tabanı sunucusu, içerdiği verileri bir ağ üzerinden kullanıcılar ve sistemlere dağıtan yazılım ve donanıma verilen isimdir.
Oracle’ın en ünlü ürünü ise kendi ile aynı adı taşıyan Oracle Database adındaki veritabanı sunucusu yazılımıdır. Bu yazılım üzerinden şirketler için amaca yönelik çözümler üretirler; kullanıcılarının verilerinin tutulması, işlenmesi gibi görevler üstlenir. Şirketin sunduğu veri tabanı hizmetinin temel özelliği ise, aynı anda çok sayıda kullanıcıya büyük miktarda verileri tutma ve depolanma alanlarını yönetme imkanı vermesidir.
Programlama Dili: Java
Dizüstü bilgisayarınızdan oyun konsollarına, cep telefonlarınızdan internet sitelerine; her yerde karşılaştığımız Java günümüzde en yaygın programlama dillerinden biridir. Esas geliştiricisi Sun Microsystems olan Java, Oracle tarafından satın alındıktan sonra geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam etmektedir.
Gündeme Google’a açtığı tazminat davası ile gelen Oracle, Android işletim sisteminde haksız java kullanımını gerekçe olarak sunuyor. Üstelik bu dava yeni değil, Oracle ile Google arasındaki bu çekişme yedi yılı aşkın bir süredir devam etmekte. Google’ın Java dilini kullanarak milyarlarca dolar kazandığını söyleyen Oracle Şirketi, bu kazançta kendilerinin de payının olduğunu iddia ediyor. Mahkemenin olayı her defasında “adil kullanım” olarak görmesine ve Google lehine karar vermesine rağmen Oracle davayı kazanana kadar konuyu mahkemeye götürecek gibi gözüküyor.
Oracle bu davayı kazanır mı bilinmez fakat Google’ın peşini kolay kolay bırakacağa benzemiyor.
güzel yazı gerçekten ellerinize sağlık devamını bekliyoruz